fbpx

Hatha Yoga

Hoe ziet de les er uit?

Tineke is een gecertificeerd yogadocente (RYT-500) en heeft daarnaast aanvullende trainingen gehad in verschillende vormen van yoga.

De basis van deze lessen wordt gekenmerkt door Hatha Yoga, de meest tradionele vorm van Yoga die we momenteel kennen in het Westen. De lessen starten altijd kort met een ademhalingsoefening met daaropvolgend een warming up. Na de warming up wordt bij Hatha Yoga altijd in een bepaalde volgorde houdingen aangenomen (Asana), waarbij je uitgedaagd wordt in kracht en flexibiliteit. Sommige houdingen worden wat langer vast gehouden. De les wordt altijd afgesloten met een ontspanningsoefening zodat je voldaan en relaxed de les verlaat.

Yoga geeft je de mogelijkheid om je fysiek verder te ontwikkelen en meer uitdaging te vinden ook op mentaal vlak. Je werkt daarbij niet alleen aan je fysieke kracht en flexibiliteit, je werkt ook aan je mentale weerbaarheid en de manier waarop je met stress om kunt gaan. Daarnaast helpt yoga je gemakkelijker te ontspannen en de concentratie en aandacht op andere momenten toe te kunnen passen.

Hatha Yoga is als volgt te omschrijven:

Wil je werken aan een sterker lichaam, en zoek je uitdaging in kracht, flexibiliteit en wil je leren daarin de juiste balans te vinden? Ook wanneer je vaak traint in de gym of andere intensieve sporten beoefent, is het goed om aandacht te hebben voor je houding, beweeglijkheid en je lenigheid.

Door gebruik te maken van de ademhaling wordt meer diepgang bereikt in de houdingen. Ademhaling, kracht, concentratie en balans staan centraal.

Voor wie is Tineke’s Hatha Yoga?

Tineke’s Hatha Yoga is voor alle doelgroepen en voor alle leeftijden. Met het beoefenen van Yoga kun je toewerken naar een flexibeler lichaam waar je buiten de sportschool, en ook bij andere sporten voordelen van kunt gaan ervaren. Daarnaast is er veel aandacht voor hoe je beweegt en of je op de juiste manier in een houding bent. Elke houding heeft variaties waardoor je op je eigen niveau mee kan doen. Het gaat daarbij dan ook niet om hoe lenig of sterk je nu al bent maar de manier waarop je aan jezelf werkt en je daarbij niet vergelijkt met anderen.

Je werkt heel bewust, op een rustige en toch intense manier aan je lichaam, houding en balans. Veel mensen ondervinden ook mentaal voordelen van het regelmatig beoefenen van yoga.

%

Kracht

%

Uithoudings-vermogen

%

Lenigheid

%

Snelheid

%

Coördinatie

%

Fun factor

Hatha Yoga gegeven door Tinneke!

Yoga is van origine een leefwijze vanuit een eeuwenoude traditie die niet alleen uit de houdingen (Asana) bestaat zoals we die nu vooral kennen in het Westen. De houdingen zijn daar eigenlijk maar een klein onderdeel van. Yoga bestaat vanuit die traditie uit acht onderdelen waarin verschillende handelingen en leefwijzen omschreven zijn om uiteindelijk Samadhi te bereiken. De yoga houdingen (Asana) zou je kunnen zien als een voorbereiding om uiteindelijk steeds langer te kunnen mediteren in complete (mentale en fysieke) stilte.

Uiteraard kent yoga veel voordelen, en kan iedereen de beoefening doen zonder Samadhi na te willen streven.

Bij alle vormen van Yoga zoals wij die kennen (Asana) geldt dat je door middel van de houdingen werkt aan een flexibel en sterker lichaam en geest en dat je even loskomt van je dagelijkse zorgen en een druk of vol hoofd.