fbpx

Yin Yoga

Tijdens de Yin Yogales van Tineke ga je op een heel rustige en toch intensieve manier aan het werk met je lichaam. Yin Yoga is een vorm van Yoga waarbij houdingen vrij lang worden vastgehouden. Door het regelmatig beoefenen van Yin Yoga zul je merken dat je fysiek meer flexibiliteit en ook wat kracht gaat opbouwen. Daarnaast zijn het mentale aspect tijdens Yin Yoga en je gebruik van je adem belangrijke pijlers waarbij je zult gaan merken dat je meer diepgang en rust ervaart. Tijdens de lessen is er aandacht voor juiste houding en kun je gebruik maken van hulpmiddelen ter ondersteuning om de houdingen langer vast te kunnen houden.

Yin Yoga is als volgt te omschrijven:

Wil je graag wat meer flexibiliteit in je lichaam en merk je dat je geregeld vastloopt op een bepaald punt in je lichaam omdat je niet altijd evenwichtig omgaat met je lijf en hoofd? Met Yin Yoga kun je op een heel rustige en toch intense manier werken aan je lichaam. Ook (of juist) wanneer je vaak traint in de gym of andere intensieve sporten beoefent, is het goed om aandacht te hebben voor je houding, beweeglijkheid en je lenigheid.

Ademhaling, intensievere stretches afgewisseld met ontspanning, mentale rust, concentratie en balans staan centraal.

Voor wie is Tineke’s Yin Yoga?

Tineke’s Yin Yoga is voor alle doelgroepen en voor alle leeftijden. Met het beoefenen van Yoga kun je toewerken naar een flexibeler lichaam waar je buiten de sportschool, en ook bij andere sporten voordelen van kunt gaan ervaren. Daarnaast is er veel aandacht voor hoe je beweegt en of je op de juiste manier in een houding bent. Elke houding heeft variaties waardoor je op je eigen niveau mee kan doen. Het gaat daarbij dan ook niet om hoe lenig of sterk je nu al bent maar de manier waarop je aan jezelf werkt en je daarbij niet vergelijkt met anderen.

Je werkt heel bewust, op een rustige en toch intense manier aan je lichaam, houding en balans. Veel mensen ondervinden ook mentaal voordelen van het regelmatig beoefenen van Yin Yoga.

%

Kracht

%

Uithoudings-vermogen

%

Lenigheid

%

Snelheid

%

Coördinatie

%

Fun factor

Wat kun je verwachten van Yin Yoga?

Tineke is een gecertificeerd yogadocente (RYT-500) en heeft daarnaast aanvullende trainingen gehad in verschillende vormen van yoga. Yin yoga wordt gekenmerkt door een rustig tempo. De les kent geen warming up, omdat het bij Yin Yoga juist belangrijk is dat de spieren niet zijn opgewarmd. Hierdoor bereik je met de Yin yoga houdingen de diepere weefsels, dit zijn de verbindende weefsels en niet zozeer de spieren.
Omdat iedereen anders gebouwd is, kan de ene houding heel uitdagend zijn en de andere weer wat minder, voor niemand is dat hetzelfde. Het is belangrijk bij Yin Yoga dat je niet maximaal in een houding gaat, maar dat je de grens daarin leert herkennen. De houdingen worden langer vastgehouden, waarbij het de bedoeling is dat je zo stil mogelijk in de houding blijft en je ademhaling gebruikt om zo ontspannen mogelijk in de houding te blijven.

Mentaal gebeurt dan vaak van alles, drukke gedachtes, to-do lijsten, weerstand of prestatiedrang zijn voorbeelden van wat er in je hoofd om kan gaan. Tijdens de les is er ook aandacht dat mentale vlak, zodat je aan het einde van een Yin Yogales echt het gevoel hebt lichter en losser te zijn. Volg je een Yin Yogales in de ochtend, dan zul je merken dat je soepeler en lichter door de dag gaat. Een Yin Yogales in de avond kan juist zorgen voor een heel goede en ontspannen nachtrust.

Tijdens een Yin Yogales wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals yogablokken, kussentjes en dekens. Er wordt uitleg gegeven waarvoor en wanneer je deze kan gebruiken. Bij aanvang van de les kun je deze hulpmiddelen bij je mat klaarleggen zodat je alles binnen handbereik hebt.  De materialen zijn aanwezig in de zaal.