fbpx

Marieke

Wie ben je?

Ik ben Marieke, 43 jaar oud en ik woon in Dongen. Ik doe vrijwilligerswerk bij Regionaal Archief in Tilburg. In mijn vrije tijd ik vind het leuk om met mijn hond te trainen en te fotograferen bij honden-, paarden- en motorcrosswedstrijden. Deze hobby’s zou ik het liefst doen. Helaas kan ik dit wegens chronische pijn niet meer uitvoeren. Ik heb moeten kijken naar andere hobby’s waar mijn chronische pijn geen of weinig belemmering in is. Nu lees ik het liefst een goed boek en luister ik graag naar muziek in mijn vrije tijd.

Dit is Marieke

N

43 jaar

N

Abonnement Fitness loont

N

Chronische pijn

N

Honden trainen, Fotograferen

N

Lezen en muziek luisteren

Hoe is jouw chronische
pijn ontstaan?

In 2013 heb ik een flinke val van een trap gemaakt en een paar jaar later resulteerde in een chronische ontsteking in mijn schouder. Met de jaren leer je leven met de pijn. De pijn is nu redelijk te verdragen, maar de impact die het heeft op mijn complete leven is enorm groot.

Marieke’s verhaal

Hoe beïnvloed de pijn jouw leven?

Het niet meer kunnen uitoefenen van mijn grootste hobby’s betekent niet alleen dat je andere vrijetijdsbesteding moet zoeken. Het fotograferen en honden trainen gaven mij ook plezier en ontspanning. Mentaal heb ik door het moeten stoppen met wat ik het liefste deed, een grote klap gehad. Ik kwam in een situatie waar de dingen die je plezier en ontspanning geven en waar je je ei in kwijt kan, wegvielen. En dat heb je als mens echt nodig, die balans tussen wat moet en wat voldoening geeft.

Naast vrijetijdsbesteding, is ook op werkvlak alles verandert. Je kan niet meer wat je voorheen wel kon. Dat frustreert, maar vooral de mangel waar ik in terecht kwam in mijn behandeltraject heeft mij het gevoel gegeven dat ik maar één van de velen ben met problemen. Problemen waar iedereen een eigen mening over heeft wat goed voor je is. Luisteren naar mijn verhaal en behoeften werd naar mijn gevoel niet voldoende gedaan. Ik was een nummertje, geen mens.

Ik kwam in een situatie waar de dingen die je plezier en ontspanning geven wegvielen.

Iedereen zegt wat je moet doen, maar niemand vraagt wat heb je nodig of hoe kunnen we helpen om het beter te krijgen. Dit in combinatie met geen uitlaatklep hebben maakt het dat je in je eigen hoofd gaat zitten, wat het niet beter maakt.

Je sport bij De Vennen, hoe helpt dat
in het vinden van balans
?

Op dit moment ben ik nog zoekende naar die balans maar ben wel eindelijk op de goede weg. Sinds april 2022 sport ik hier bij De Vennen en kan ik zeggen dat dit mijn leven al flink heeft veranderd in positieve zin. Ik heb een Fitness Loont abonnement; een project die samen met Gemeente Dongen wordt aangeboden voor 1 jaar. Het betekent voor mij nog steeds veel als ik terugdenk aan het moment waar mijn begeleider vanuit de gemeente mij deze kans aanreikte. Jullie weten nog niet half hoeveel dit voor mij betekent. Ik heb deze kans met beide handen aangepakt, met de instelling ‘Dit doe ik voor mezelf!’

 “Jullie weten nog niet half hoeveel dit voor mij betekent.”

Samen met mijn persoonlijke fitnesscoach ben ik in het begin vooral aan de slag gegaan met het werken aan mijn nek en schouders. Een speciaal programma dat zorgt voor meer kracht in mijn spieren, waardoor ik merkbaar vooruitgang boek. Waar ik voorheen een kop koffie 3 minuten vast kon houden, kan ik dat nu 7 minuten voordat de pijn te groot wordt. Dit klinkt voor iedereen zonder probleem als een klein ding, maar voor mij is dit grote vooruitgang. Mijn trainingsschema wordt samen met mij opgesteld. Mijn input en wensen worden meegenomen in het advies, waarbij de professionele begeleiding altijd de boventoon voert en de inpandige fysiotherapeut ook betrokken is.

Fysiek & Mentaal

Op welk vlak helpt het sporten nog meer?

Het sporten bij De Vennen heeft niet alleen effect op mijn fysieke gesteldheid. Het is voor mij ook een uitlaatklep gebleken voor alles wat er in mijn hoofd omgaat. Aangezien ik weinig andere activiteiten kan ondernemen, heb ik samen met mij coach een cardio programma opgesteld. Deze aanvulling op mijn beweegmomenten lijkt klein, maar voor mij is dit van grote meerwaarde. Ik heb hiermee een manier om de balans in mijn leven weer wat meer terug te krijgen.

bewust eigen niveau

Wat is jouw doel bij De Vennen?

Mijn doel is om te kijken waar mijn grens ligt op het gebied van mijn fysieke belastbaarheid. Tot waar heeft het een positieve invloed op mijn chronische pijn. Als dat punt gevonden is, zal het doel zijn om dit te onderhouden. Omdat ik hier bij De Vennen maar kan sporten tot eind april 2023, ben ik er in mijn achterhoofd wel vaak mee bezig hoe ik straks verder moet.

Wat is voor jou de grootste

meerwaarde van De Vennen?

Ik heb veel respect voor het personeel. Iedereen is erg sociaal, net zoals de leden. Bij De Vennen luisteren de coaches naar mij. Als ik iets wel of niet kan doen dan wordt er naar mij geluisterd. De combinatie van deskundige begeleiding en het bieden van een luisterend oor is voor mij de grootste meerwaarde van De Vennen.

‘’Grijp deze kans, doe het voor jezelf en maak er tijd voor want het is zonde als je het niet doet!’’

Zet de eerste stap

Wil je ook werken aan je gezondheid? Heb je behoefte aan advies? Kom eens langs of plan een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag verder richting een leven in balans.