fbpx

René Jansen

Wie ben je?

Ik ben René Jansen, 63 jaar en geboren en getogen Dongenaar waar ik al 6 jaar met veel passie en plezier de functie als wethouder Sport & Cultuur bekleed. Ik ben getrouwd met Thea, actief hardloopster nog altijd bij Atledo. Wij hebben twee kinderen en we mogen onszelf ook trotse opa en oma noemen van 2 kleinkinderen, Nora en Jelte. Ik ben in mijn werkende leven vóór Gemeente Dongen actief geweest bij KPN, voornamelijk in de Randstad. 80.000 kilometer per jaar makende, veel en lang van huis zijnde.

Welk abonnement heb jij bij De Vennen?

Als je werkzaam bent bij Gemeente Dongen, heeft iedere medewerker de mogelijkheid om een all-in sportabonnement bij De Vennen af te sluiten, tegen een gereduceerd tarief. Een bedrijfsfitness abonnement wat Fit@Work heet. Daar maak ik al meer dan 6 jaar dankbaar gebruik van. De eerste 3 jaar nog zonder het eGym krachtcircuit, wat resulteerde in te vaak verlies van drive en discipline om wekelijks te komen sporten.
Door het bevlogen praatje van oud-directeur Peter Verhoof, ben ik ongeveer 3 jaar geleden begonnen met eGym. “Ik heb wat moois voor jou René” Zei Peter toen ik op de koffie kwam. En inderdaad, het eGym krachtcircuit geeft mij exact wat ik nodig heb: Uitdaging en gebruikersgemak. Ik hoef niet na te denken over mijn trainingsschema, dat doet het softwareprogramma voor mij. Het enige wat ik hoef te doen is mijn polsbandje even te scannen en ik kan starten. Ideaal voor mij, maar ik kan me zo indenken voor iedereen die niet heel veel tijd heeft in de agenda maar toch wil sporten. 30 minuten en ik heb mijn complete workout gedaan. Daarna nog even lekker in de massagestoel om even te ontspannen. Zo ga ik vol energie mijn werkdag in.

Inzicht:

N

63 jaar

N

Geboren en getogen Dongenaar

N

Bedrijfsfitness BEN Fit@Work

N

Wethouder gemeente Dongen

N

Fan van eGym

Door de bevlogenheid van oud-directeur Peter Verhoof, ben ik ongeveer 3 jaar geleden begonnen met eGym. “Ik heb wat moois voor jou René” Zei Peter toen ik op de koffie kwam. En inderdaad, het eGym krachtcircuit geeft mij exact wat ik nodig heb: Uitdaging en gebruikersgemak.

Van KPN naar Wethouder

Hoe zag die reis er dan uit?

Ik heb een lange historie vanuit de culturele hoek, waar ik onder andere actief was binnen Stichting ‘Brasil op weg’. Een Derde Wereld koor dat elke week optredens verzorgde in andere steden en dorpen om geld op te halen. Een heel mooi initiatief, opgezet door een Braziliaanse missionaris met connecties en initiatieven in Brazilië. Vanuit dit koor ben ik in het bestuur gestapt bij Cultureel Centrum ‘t Schouw. Daar ben ik voorzitter van geworden en later is dit samengevoegd met De Cammeleur. Toen werd het Stichting Donckhuys, waar ik ook het voorzitterschap heb mogen uitvoeren.

“In mijn functie is het nou eenmaal dat veel mensen mij (her)kennen en komt het zeer regelmatig voor dat iemand een vraag stelt over iets wat speelt in Dongen. ”

Ik was ondertussen achterin de veertig toen ik in aanraking kwam met Volkspartij Dongen, die mensen zochten. Ik zou een goede kandidaat zijn omdat veel Dongenaren me al kenden vanuit de Carnaval, als muzikant en als lid van de Raad van Elf en prins Carnaval. Zo ben ik mijn politieke loopbaan begonnen als fractievoorzitter in de oppositie. Daarna fractievoorzitter in de coalitie en bijna als vanzelfsprekend verder doorgegroeid naar Wethouder van onder andere Sport & Cultuur.

Welke rol speelt sport & bewegen in jouw leven?

Kijkend vanuit het perspectief als Wethouder vind ik het mijn taak om zo breed mogelijk te kijken naar sport en bewegen en hoe dat in gemeente Dongen wordt georganiseerd. Ik wil iedere sport de aandacht geven die het verdient, dat vind ik heel belangrijk. Als ik dan persoonlijk kijk naar sporten vind ik het ook belangrijk dat ik zelf actief ben. Ik merk ook dat het sporten en bewegen mij enorm helpt. Ik heb een langer lontje als ik regelmatig beweeg en ik heb een goede conditie nodig om het werk als wethouder goed vol te kunnen houden. Ik loop vaak met onze hond Max. Mijn vrouw en ik lopen regelmatig samen maar ik vind het ook fijn om alleen te gaan. Dan loop ik gerust 10 kilometer op zaterdagmorgen of vrijdagmiddag. Heerlijk je gedachte verzetten.

Dat combineer ik met sporten bij De Vennen, waar het eGym krachtcircuit mijn favoriet is. Ik probeer iedere dinsdag en donderdag ochtend om 07.00 uur te komen. Het geeft mij een kick om na mijn training in de app te bekijken hoeveel calorieën ik verbrand heb en op welke plek ik op de ranglijst sta. Het is dan ook niet leuk dat als ik een aantal weken niet ben geweest door mijn drukke agenda, mijn positie op die ranglijst een enorme keldering heeft gemaakt. Daarnaast geven de lichaamsmetingen op de InBody mij het inzicht in hoe mijn lichaam ervoor staat. Al deze inzichten werken voor mij heel prettig, ik ben iemand die wel doelbewust wil sporten.

Daarnaast vind ik De Vennen ook een fijne plek om even te ontspannen. Dan kies ik een moment op de dag zo rond lunchtijd of tegen de avond als er wat minder mensen zijn en kan ik echt even iets voor mezelf doen; Sauna, cardio workout. Even afschakelen. In mijn functie is het nou eenmaal dat veel mensen mij (her)kennen en komt het zeer regelmatig voor dat iemand een vraag stelt over iets wat er speelt in Dongen. Begrijpelijk en daar sta ik ook heel open tegenover. Ik maak de tijd om mensen van een antwoord te voorzien. Consequentie is dus wel dat ook het boodschappen doen mij net iets langer kost dan iemand anders. Zo ook als ik hier kom sporten.

Wat is voor jou de

meerwaarde van De Vennen?

Het sociale aspect van hier sporten is voor mij heel belangrijk. Op die dinsdag en donderdagochtend zie ik vaak dezelfde mensen. Mensen die mij ook bevragen als ik mijn gezicht net iets te lang niet heb laten zien; “Weer een drukke periode René?” Of “Is die nieuwe burgemeester er al? Hoe werkt dat eigenlijk?” Maar diezelfde mensen maken ook een sociaal praatje met me, als mens, wat ik erg fijn vind.

Er zijn nog twee aspecten die ik waardevol vind aan De Vennen. Ten eerste is dat de unieke samenzwering van paramedische expertise, allemaal onder 1 dak. Die kruisbestuiving tussen onder andere de fysio en de sportschool, daar mag Dongen als bescheiden gemeente qua inwonersaantal zeker trots op zijn.

Als tweede en voor mij belangrijke aspect, vind ik dat de maatschappelijke rol van het centrum behouden moet blijven. Hier komen veel Dongenaren over de vloer. Jullie hebben samenwerkingen met verschillende maatschappelijke instanties en hebben voor ons als gemeente een duidelijke adviesrol. Hou dat in leven en kom met ideeën en tips, zou ik willen benadrukken.

Wat is jouw visie op sport & bewegen als Wethouder?

Ik heb als sterke wens dat iedereen op zijn minst de kans moet krijgen om mee te kunnen doen. Om in beweging te komen of te blijven. De toegankelijkheid en natuurlijke weg naar beweging als het ware. Daar zijn ondertussen al verschillende initiatieven voor als je kijkt naar leeftijdscategorieën. Zo heeft de basisschool jeugd met ‘Sjors Sportief’ de kans om kennis te maken met verschillende sporten. Senioren kunnen via een vergelijkbaar initiatief ‘Max Vitaal’ in beweging komen of blijven. Kijkend naar de verschillende sociale doelgroepen, is een initiatief als Fitness Loont een belangrijke om mensen met een smalle beurs ook mee te kunnen laten participeren met sport en beweegaanbod. Hetzelfde geldt voor de kans op het volgen van zwemlessen, waar een initiatief als stichting leergeld in kan faciliteren.

Maar het begint nog eenvoudiger, die natuurlijke weg naar beweging.
Als ik met mijn kleinkind op het grasveldje in de buurt een balletje trap, ben ik mij er zeer bewust van dat deze faciliteiten in woonwijken enorm waardevol zijn. Plekken als deze werken echt drempelverlagend, voor alle inwoners, om in beweging te komen en te blijven. Ik spreek uit eigen ervaren als ik zeg dat beweging niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook zeker een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Het doorgeven van een gezonde sport- & beweegcultuur van generatie op generatie is voor mij niet alleen een missie als Wethouder, maar ook een wens als doorgewinterde Dongenaar.

Waar ligt de grootste uitdaging om die visie te realiseren?

Sport en bewegen heeft vele raakvlakken met andere aspecten in de samenleving. Sociaal/emotioneel draagt sport onder andere bij aan de strijd tegen eenzaamheid en leer je omgaan met anderen. Mentaal geeft sporten je meer weerbaarheid en zit je lekkerder in je vel. Sporten kan er op een laagdrempelige manier ook voor zorgen dat je regelmaat in je leven kan creëren en een balans tussen werk en privé kan stimuleren. Binnen het verenigingsleven kan een vereniging een plek worden waar je je thuis voelt, waar je thuis hoort. Met gelijk gestemde mensen en een positieve gezonde omgeving.

Door het verbindende karakter van sport, zie ik voor sportverenigingen -en ook commerciële sportaanbieders- een belangrijke rol weggelegd. Tegelijkertijd zien we dat het verenigingsleven al jaren moeite heeft om de ledenaantallen op peil te houden en continuïteit te borgen op het gebied van vrijwilligers. De vergrijzing van de bevolking en de individualisering zijn hierin factoren waar een goed beleid op moet worden gemaakt. Kijkend naar hoe Dongenaren elkaar helpen om samen activiteiten organiseren, waar verenigings- en bedrijfsleven elkaar al weten te vinden, zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Blijf buiten je eigen hokje denken. Zoek naar slimme verbindingen. Bundel kennis, kunde en handjes; Samen komen we verder dan alleen.

Zet de eerste stap

Wil je ook werken aan je gezondheid? Heb je behoefte aan advies? Kom eens langs of plan een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag verder richting een leven in balans.